Losos s celerovým salátem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr olej sůl 1,5 lžíce máslo 1 hrst petrželka 250 g celer 1 ks karotka 2 plátky citron 1 ks šalotka bobkový list nové koření vinný ocet mletý černý pepř celý černý pepř 2 porce losos s kůží á 200 g
Postup Losos s celerovým salátem
Postup přípravy receptu
-
Porce lososa s kůží očistíme, osolíme, opepříme bílým pepřem, zakapeme olejem a necháme v chladu odležet
Připravíme si celerový salát. 0loupanou šalotku nasekáme nadrobno. Oloupaný celer vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a vaříme doměkka. Uvařený celer slijeme a ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou. Vychladlý celer necháme okapat, poté ho nastrouháme na jemné nudličky a promícháme s jemně nastrouhanou karotkou a šalotkou. Salát ochutíme solí, mletým černým pepřem, octem a cukrem a promícháme se lžící oleje
Na dobře rozehřátém oleji pečeme filety při střední teplotě nejdříve kůží dolů, dokud nebude propečená a maso z boku nezbělá do 1/3 výšky filetu. Poté lososa otočíme a dopečeme asi daších 5 - 7 minut. Pak filety vyjmeme a na výpeku necháme rozpustit máslo, do kterého vmícháme nsekanou petrželku. Vše krátce prohřejeme a odstavíme z tepla
Připravené filety lososa rozdělíme na porce, přelieme máslovým výpekem s petrželkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme s celerovým salátem a oblíbenou bramborovou přílohou.