Losos s artyčoky a vinnou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
60 g máslo
0.5 svazku tymián
12 ks šalotka
8 ks artyčok
70 ml kuřecí vývar
mořská sůl
olivový olej extra panenský
4 ks filé z lososa
60 g kachní sádlo
8 plátků panceta
omáčka
1 stroužek česnek
2 ks šalotka
0.5 hrnku červené víno
2 lžíce červený vinný ocet
3 ks kuřecí křídla
2 lžíce port (vínová červeň)

Postup přípravy receptu

  1. Máme 4 stejně velké kusy filé s kůží. Z nich uděláme 2 kusy a to tak, že dáme 2 kusy filé k sobě kůží ven a zařízneme okraje tak, aby vše vypadalo jako jeden kus. Lososa pevně svážeme provázkem s odstupem asi 1,5 cm, přičemž dáme pozor, aby kůže nebyla ohrnuta směrem nahoru a vše pěkně sedělo.

  2. Pak lososa z obou stran osolíme a zastrčíme za provázek pár větviček tymiánu. Kosti z lososa nasekáme.

  3. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme kosti z lososa, šalotku, česnek a půlku kuřecích křidélek. Vše restujeme než směs lehce zezlátne. Přidáme ocet, port a zalijeme vínem tak, aby byly kosti zakryty. Vše přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme asi 5 - 10 minut. Směs necháme odstát. Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 180 °C.

  4. Do další pánve dáme trochu olivového oleje, poklademe zbylými kousky kuřecích křídélek, osolíme a přidáme trochu tymiánu. Křídla smažíme téměř dohněda, pak je otočíme, přidáme lososa do středu pánve a pokropíme olivovým olejem. Lososa smažíme asi 2 minuty z každé strany. Pánev ihned vložíme do trouby a vše pečeme 8 minut z každé strany nebo až máme lososa propečeného. Když si nejsme jisti, na straně lososa se ukazují bílé skvrny, což znamená, že je propečeno.

  5. Připravíme si artyčoky. Ty oloupeme. Z citronu vymačkáme šťávu a smícháme ji se 4 hrnky vody. Vložíme do ní artyčoky, aby nezhnědly. V hrnci rozpálíme kachní sádlo a přidáme celou šalotku, česnek, okapané artyčoky a hodně osolíme. Přidáme asi 2 lžičky olivového oleje a vaříme při střední teplotě asi 8 - 10 minut, než artyčoky zkřehnou.

  6. Do zapékací misky nebo plochého pekáčku vložíme pečící papír a na něj naskládáme plátky pancety. Zatížíme druhým pekáčkem, vložíme do již vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut nebo až budou plátky zlaté a křupavé.

  7. Doděláme omáčku. Přidáme trochu vývaru, přivedeme k varu a omáčku scedíme. Hladkou omáčku dáme do čistého hrnce, zahřejeme a přidáme máslo, které necháme rozehřát.

  8. Vyndáme lososa z trouby, přidáme kousky másla a čerstvého tymiánu a přelijeme lžící rozehřátého másla z pánve. Provázky odstraníme.

  9. Můžeme podávat. Trochu omáčky dáme na teplý talíř, do středu položíme lososa a na něj lžíci artyčoku, šalotky a česneku. Vrch poklademe pancetou. Lososa s artyčoky a vinnou omáčkou ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!