Lízátka ze slaného karamelu recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1/2 lžičky sůl
80 g máslo
110 ml smetana ke šlehání
1 lžička vanilkový extrakt
200 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Předem si připravíme a přesně navážíme všechny suroviny. Tepelná úprava je poté velmi rychlá a vyžaduje stálé míchání směsi. Nejprve si tedy rozehřejeme máslo, a to buď na plotně, nebo v mikrovlnné troubě (kontrolujeme po 15 vteřinách). Odměříme si také smetanu ke šlehání a taktéž ji zahřejeme, opět si můžeme pomoci mikrovlnnou troubou. Máslo i smetana by měly být horké. Do smetany si poté můžeme rovnou přidat vanilkový extrakt, který však můžeme i vynechat

  2. Cukr si můžeme rovnou odvážit do vyššího hrnce. Postavíme na plotnu a na středním plameni mícháme a rozpouštíme. Rozmícháme i všechny hrudky, aby nám poté nechyběla gramáž cukru ve směsi, karamel by byl příliš řídký a neztuhl by do požadovaného tvaru. Po úplném rozpuštění cukru postupně přiléváme horkou smetanu a stále mícháme. Po spojení cukru se smetanou vlijeme po částech i horké máslo, půl lžičky soli a stále mícháme, dokud se vše nespojí, poté odstavíme z plotny. Čím lepší sůl zvolíme, tím lepší bude celkově výsledný slaný karamel, zde jsme použili růžovou himalájskou sůl

  3. Připravíme si jakékoliv silikonové formičky s preferovanými tvary. Lze použít formičky na led či pralinky. Lžičkou plníme jednotlivé důlky ve formičkách, necháme vychladnout a vložíme na chvíli do mrazáku pro úplné ztuhnutí

  4. Ztuhlá lízátka ze slaného karamelu vyloupneme z formiček, zapíchneme do nich špilky a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!