Limetkový pie recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

100 g cukr
150 g máslo
100 ml voda
1 plátek želatina
3 plátky želatina
kůra z 1 limetky
130 g BeBe sušenky
400 ml kondenzované slazené mléko
300 ml smetana 33%
šťáva ze 3 limetek
šťáva a kůra ze 2 limetek

Postup přípravy receptu

  1. Tento dort je hodně výjimečný svou pro Evropany neznámou chutí. Vzpomínám, že byl mezi favority anglického guvernéra Kajmanských ostrovů, který k nám občas zavítal. Tento pie má jednu velikánskou výhodu navíc, a to že se dá udělat také ve formě hřbetu bez cukrové polevy. Nebo se dá krásně zmrazit

  2. přes noc a potom podávat mražený

  3. Smícháme na jemno rozdrcené sušenky, rozpuštěné máslo a vytvoříme krustu. Do koláčové formy rozprostřeme a rozmačkáme krustu a dáme na 20 minut vychladit do ledničky

  4. V mixeru smícháme kondenzované mléko, limetkovou šťávu a kůru. Smetanu vyšleháme a přidáme do směsi z kondenzovaného mléka. V ledové vodě rozpustíme 3 plátky želatiny, scedíme a lehce ohřejeme. Vmícháme do směsi, kterou vlijeme do připravené formy s krustou. Dáme do lednice vychladit minimálně na 1 hodinu

  5. Mezitím si připravíme glazuru. Suroviny na glazuru společně zahřejeme, zchladíme na pokojovou teplotu a nalijeme na vychlazený páj. Necháme 20 minut tuhnout

  6. Tip: Dezert můžeme připravit i jako semifreddo. Potom nemusíme přidávat želatinu, dort dáme na 3 hodiny zmrazit do mrazáku

  7. Limetkový pie je skvělý letní dort, který vždy osvěží

  8. Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012

  9. Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!