Libanonský tabbouleh recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 0,75 lžiček sůl 2 ks rajčata 1 ks cibule 250 ml voda 1 svazeček máta peprná 3 lžíce citronová šťáva 3 svazky petrželová nať 0,5 ks salátová okurka 0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř 3 lžíce extra panenský olivový olej 125 ml jemný pšeničný bulgur
Postup Libanonský tabbouleh
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce nasypeme 125 ml pšeničného bulguru, smícháme s 1 lžící olivového oleje, zalijeme 250 ml vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odstát, až bulgur změkne a vsákne všechnu tekutinu
Lístky omyté a osušené máty peprné stočíme jako cigáro a velmi na jemno pokrájíme. Čerstvou petrželovou nať omyjeme, otrháme lístky, necháme oschnout a pokrájíme stejně jako mátu. Očištěnou středně velikou cibuli pokrájíme na jemno. Okurku omyjeme, odkrojíme konce a pokrájíme na maličké kostky o hraně asi 0,5 cm. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vybereme dužinu se semínky a zbytek pokrájíme na maličké kostky o hraně asi 0,5 cm
Na krájení použijeme hodně ostrý nůž, aby nám suroviny pokrájel a zbytečně nedrtil. Suroviny omyjeme, osušíme, zbavíme semínek, aby nebylo zbytečně mnoho uvolněné tekutiny. Vymačkáme citronovou šťávu. Pokud je v hotovém bulguru ještě tekutina, tekutinu scedíme a nadbytečnou tekutinu vytlačíme přes sítko
K bulguru přidáme 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, tři čtvrtiny lžičky soli, čtvrtinu lžičky čerstvě mletého černého pepře, pokrájenou zeleninu a pokrájené natě a všechno spolu promícháme
Libanonský tabboulleh podáváme samostatně jako lehkou letní večeři, případně jako přílohu anebo jako salát v horkých letních dnech. Jako příloha se hodí ke kebabu, grilovanému jehněcímu a hovězímu masu
Libanonský tabbouleh typicky odlišuje právě čerstvá salátová okurka od tabbbouleh v jiných arabských zemích. Jde o velmi lehký osvěžující salát ze zeleniny, bulguru a velkého množství čerstvé máty a petrželové natě. Někde používají na přípravu tabboulehu cous cous místo bulguru
Tento pokrm je velmi oblíbený v Sýrii, Libanonu, Palestině a jiných arabských zemích a zemích středního východu - Turecku, Arménii a jinde. U nás doma milujeme právě libanonský tabbouleh, na který přidávám recept.