Lehký brokolicový nákyp recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vejce
150 g šunka
2 ks houska
500 g brokolice
150 g tvrdý sýr
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
mletý muškátový květ
podle potřeby
strouhanka
mléko
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Šunku nebo šunkový salám nakrájíme na kostičky. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Brokolici uvaříme ve slané vodě a slijeme. Ze zbylé vody a několika růžiček a košťálu můžeme uvařit brokolicovou polévku. Uvařenou brokolici rozmačkáme vidličkou, přidáme na kostičky nakrájené housky nebo rohlíky, namočené v mléce a lehce vymačkané. Dále přidáme na kostičky nakrájenou šunku, žloutky, dvě třetiny strouhaného sýra a promícháme. Pokud je těsto řídké, můžeme přidat trochu strouhanky. Osolíme, okořeníme mletým bílým pepřem a muškátovým květem a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.

  3. Směs přendáme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Urovnáme a posypeme zbytkem strouhaného sýra. Pečeme asi 30 minut do zezlátnutí sýra v troubě předehřáté na 180 °C.

  4. Lehký brokolicový nákyp podáváme s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!