Kynutý sladký koláč bez kynutí recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
1 ks žloutek
250 ml mléko
4 lžíce cukr krystal
150 ml slunečnicový olej
1 balení vanilkový cukr
0,5 balení kypřící prášek do pečiva
42 g čerstvé droždí
1 lžíce studené mléko
700 g hladká mouka extra speciál 00
1 lžička cukr krystal na posypání droždí
2 ks vejce velkosti M

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vanilkový cukr, cukr krystal, prášek do pečiva a všechno spolu promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme celé vejce, přilijeme olej a v robotu mícháme na hladké, měkké, nelepivé a pružné štrúdlové těsto, dokud se na povrchu těsta tvoří velké bubliny

  2. Připravené těsto vyklopíme ihned na pomoučněnou desku a bez dalšího kynutí s ním ihned pracujeme. Těsto rozdělíme špachtlí na dvě poloviny. Každou polovinu ještě rozdělíme na 2 části a z každé části dlaněmi vyválíme o něco delší váleček jako je naše forma na pečení

  3. Vezmeme dva rozválené válečky, na horním konci je spojíme stlačením a jen na volno spleteme jednoduchý vrkoč, kterého dolní konec spojíme a zasuneme na spodek pod vrkoč. Stejným způsobem spleteme z dvou válečků i druhý vrkoč

  4. Každý vrkoč vložíme do formy vystlané pečícím papírem. Použila jsem formu na biskupský chlebíček o velikosti 33 x 11 x 7 cm nebo formu na srnčí hřbet. Každý koláč potřeme na povrchu vaječným žloutkem, který jsme rozmíchali se lžící studeného mléka. Nyní můžeme posypat cukrem krystal, mandlemi, ořechy, mákem anebo necháme jen nahladko

  5. Bez dalšího kynutí ihned vložíme do studené trouby, teplotu nastavíme na 180 °C a pečeme 40 minut na funkci horní a dolní ohřev, dokud se nám povrch nezbarví do krásné zlatohnědé barvy. Nebojte se, koláče během pečení pěkně nakynou. Upečený koláč vybereme a necháme vychladnout na mřížce

  6. Kynutý sladký koláč bez kynutí pokrájíme na 0,5 cm plátky a můžeme je podávat ke snídaní potřené máslem, nutellou, marmeládou nebo jen tak. Koláč je neuvěřitelně lehký, měkký, nadýchaný, vláčný s mnoha velkými oky a je velmi chutný. Z nápojů jsou ke koláči vhodné kakao, čaj nebo dobrá káva. Koláč je výborný i na desátou ke svačině nebo pohoštění pro návštěvy

  7. Tento koláč můžeme různě plnit nebo obohatit mandlemi, ořechy, mákem, rozinkami, kandovaným ovocem, posekanou čokoládou, skořicí a kakaem. Výhodou koláče je, že všechno se zpracuje naráz, těsto nemusí kynout před pečením a během pečení krásně vykyne

  8. Koláč je vzdušný, lehký, chuťově jemný, nepřeslazený a vláčný. Koláč je do jedné hodiny hotový a možno ho hned podávat, což jistě uvítají pracovně zaneprázdněné rodiny s dětmi, maminky, babičky a jiní domácí kuchaři. Koláč je mnohem lepší než kupovaná vánočka z obchodu, přitom mnohem kvalitnější a nepoměrně lacinější, nehovoříc o tom, že domácí je domácí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!