Kynutý koláč s medem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 ml mandlový likér
těsto
2 ks vejce
50 g máslo
400 ml mléko
42 g droždí
50 g med
0 lžiček mletá skořice
300 g hladká mouka
300 g hrubá mouka
200 g mandlové lupínky
50 g sojová mouka
krém
250 g máslo
500 ml mléko
75 g med
1 ks vanilkový cukr
40 g škrobová moučka

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme a necháme vykynout. Těsto roztáhneme na vymazaný plech a 15 minut necháme ještě kynout. Potom těsto potřeme směsí medu a a másla, posypeme mandlovými lupínky. Dáme péct na 25 - 35 minut na 200 °C. Těsně před dopečením potřeme povrch ještě jednou medovo-máslovou směsí. Těsto dopečeme a necháme vychladnout. Vychladlé těsto příčně rozřežeme na polovinu.

  2. Uvaříme si krém z medu, mléka, škrobového prášku a vanilkového cukru. Za občasného míchání necháme vychladnout. Potom do směsi zamícháme máslo a vyšleháme na hladký krém.

  3. Upečený korpus pokapeme mandlovým likérem, potřeme krémem a pěkně rovnoměrně rozetřeme. Na to položíme vrchní část odkrojeného plátu, na kterém jsou mandlové lupínky. Kynutý koláč s medem dáme chladit do lednice nejlépe do druhého dne, aby se chutě pěkně propojily.

  4. Kynutý koláč s medem podáváme nakrájený na úhledné kostky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!