Kynuté šátečky s pikantní náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička cukr
1 ks vejce
50 g máslo
200 ml mléko
30 g droždí
400 g hladká mouka
náplň
100 g slanina
1 ks cibule
1 ks mleté hovězí maso
3 stroužky čenek
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
mletá pálivá paprika
na potření
žloutek
1 lžíce voda

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy. K mouce přidáme rozpuštěné máslo, sůl, zbytek vlažného mléka, vejce a nakonec přidáme kvásek. Suroviny prohněteme na hladké těsto, které přikryté necháme na teplém místě vykynout.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  3. Na trošce oleje zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli mleté maso. Osmažené maso dochutíme solí, pepřem a paprikou. K masu můžeme podle chuti přidat i nasekané bylinky.

  4. Z těsta vyválíme plát asi 0,5 cm silný. Z těsta radýlkem nakrájíme kolečka nebo čtverečky vhodné velikosti. Na každé vykrojené kolečko nanášíme náplň. Strany dobře uzavřeme a každý šáteček potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou. Šátečky pokládáme dál od sebe na plech s pečícím papírem.

  5. Šátečky necháme 10 minut odpočinout a poté pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

  6. Kynuté šátečky s pikantní náplní jsou výborné teplé i vlažné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!