Kynuté koláčky s mletým masem a lečem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 lžičky sůl
0,5 lžiček sůl
1 ks cibule
1 lžička cukr krystal
3 lžíce slunečnicový olej
250 ml vlažná voda
1 lžíce čerstvá petrželka
300 g vepřová pečeně bez kosti
21 g čerstvé droždí
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
6 lžic domácí lečo
50 ml domácí rajčatová šťáva
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si připravíme kynuté těsto. V mise smícháme prosátou mouku se solí, do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 100 ml vlažné vody a necháme na teple vykynout kvásek. Když kvásek vykyne, přidáme slunečnicový olej a zbylou vlažnou vodou a potom vymícháme hladké, pružné, poloměkké a nelepivé těsto, které jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  2. Mezitím si připravíme masovou náplň. Vepřové plecko omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a pokrájíme na menší kostky. Menší cibuli a stroužky česneku očistíme a spolu s masem pomeleme na masovém mlýnku. Masovou směs osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme domácí rajčatovou šťávu a dobře spolu promícháme. Náplň máme hotovou a necháme ji odpočinout

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku a vytvarujeme z něho válec, který pokrájíme na 6 přibližně stejných dílů a vytvoříme z nich kulaté bochníčky. Bochníčky těsta nepodsypáváme moukou, protože s těstem se výborně pracuje. Bochníčky rozválíme válečkem do kruhů o tloušťce asi 0,5 cm a o něco větších než dezertní talíř. Kruhy necháme asi 30 minut v teple přikryté vzdušnou utěrkou ještě kynout

  4. Do středu těsta naneseme vrstvu masové náplně tak, že po obvodě necháme volný pás o šířce asi 2 cm. Na střed masové vrstvy položíme 1 - 2 lžíce domácího leča. Připravené masové koláčky položíme na plech vystlaný teflonovou fólií, okraje koláčků ničím nepotíráme. Lečo je sterilované v slunečnicovém oleji a maso během pečení pustí dostatek vlastního tuku

  5. Mezitím troubu vyhřejeme na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem a na spodek trouby vložíme hrneček s horkou vodou. Do trouby vložíme plech s koláčky a pečeme asi 15 minut, dokud se nám povrch těsta nezbarví pěkně do zlato-hněda a až je propečený i masový střed s lečem. Před podáváním posypeme koláčky na jemno posekanou petrželovou natí

  6. Kynuté koláčky s mletým masem a lečem podáváme ještě horké. Jde o můj vlastní recept, který je poměrně levný a jednoduchý. Koláčky jsou velmi chutné a můžeme je podávat jako hlavní samostatný druhý chod k obědu po polévce anebo samostatně k večeři s horkým čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!