Květák zapečený s vejcem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
4 ks vejce
1 plátek máslo
200 g niva
4 ks vejce natvrdo
mletý černý pepř
1 kostka zeleninový bujon
1 kelímek smetana na vaření
1 lžička sušený česnek
1 ks střední květák
1 lžíce sušená nebo čerstvá petrželka
tavený sýr (plátky)

Postup přípravy receptu

  1. Květák očistíme, rozdělíme na menší růžičky a ve vodě ochucené kostkou bujonu uvaříme do poloměkka. Květák potom scedíme a necháme okapat. Mezitím si na pánvi rozehřejeme kousek másla a květák lehce osmahneme, v závěru posypeme sušeným česnekem a petrželkou

  2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nivu nahrubo nastrouháme. Syrová vejce rozšleháme se smetanou na vaření, osolíme a opepříme podle chuti

  3. Zapékací misku vyložíme polovinou květáku, posypeme nivou a poklademe uvařenými vejci. Dáme zbylou část květáku, zalijeme rozšlehanými vejci a poklademe na pásky pokrájenými plátky taveného sýra. Dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 35 minut

  4. Květák zapečený s vejcem podáváme jako hlavní chod. Můžeme přidat čerstvou nebo sterilovanou zeleninu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!