Květák zapečený s vejcem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 1 plátek máslo 200 g niva 4 ks vejce natvrdo mletý černý pepř 1 kostka zeleninový bujon 1 kelímek smetana na vaření 1 lžička sušený česnek 1 ks střední květák 1 lžíce sušená nebo čerstvá petrželka tavený sýr (plátky)
Postup Květák zapečený s vejcem
Postup přípravy receptu
-
Květák očistíme, rozdělíme na menší růžičky a ve vodě ochucené kostkou bujonu uvaříme do poloměkka. Květák potom scedíme a necháme okapat. Mezitím si na pánvi rozehřejeme kousek másla a květák lehce osmahneme, v závěru posypeme sušeným česnekem a petrželkou
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nivu nahrubo nastrouháme. Syrová vejce rozšleháme se smetanou na vaření, osolíme a opepříme podle chuti
Zapékací misku vyložíme polovinou květáku, posypeme nivou a poklademe uvařenými vejci. Dáme zbylou část květáku, zalijeme rozšlehanými vejci a poklademe na pásky pokrájenými plátky taveného sýra. Dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 35 minut
Květák zapečený s vejcem podáváme jako hlavní chod. Můžeme přidat čerstvou nebo sterilovanou zeleninu.