Květák po boloňsku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce olej
50 dkg brambory
1 ks cibule
2 ks mrkev
1 ks květák
50 dkg mleté hovězí maso
10 dkg tvrdý sýr
2 lžíce rajský protlak
1 konzerva loupaná rajčata
podle chuti
sůl
čerstvá bazalka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Menší květák rozebereme na růžičky. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Konzervovaná loupaná rajčata nakrájíme na kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Čerstvou bazalku nasekáme na jemno.

  2. Nakrájené brambory spolu s květákem rozebraným na růžičky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a potom necháme okapat. Nakrájenou cibuli s nastrouhanou mrkví zpěníme na oleji, přidáme mleté maso a orestujeme. Potom přidáme nakrájená rajčata, sůl, pepř, rajský protlak a nasekanou bazalku. Dusíme asi 30 minut a podle potřeby podléváme.

  3. Formu na zapékání vytřeme olejem a na dno vyrovnáme uvařené brambory a květák, ale několik růžiček květáku necháme stranou. Zeleninu zakryjeme masovou směsí, uhladíme, navrch vyrovnáme zbylý květák, posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme v troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut. Pokud by sýr začal rychle hnědnout zakryjeme alobalem.

  4. Květák po boloňsku podáváme jako chutný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!