Kváskový chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 3 lžíce kvásek 250 g hladká mouka slunečnicové semínko celý kmín 250 g žitná mouka lněné semínko
Postup Kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme obě mouky, lžičku soli a semínka. Přidáme kvásek s vodou a vytvoříme těsto. Mísu zabalíme do igelitového sáčku a necháme stát přes noc
Druhý den vařečkou promícháme, spíše těsto překládáme, abychom do něj zapracovali vzduch a necháme 15 minut odpočinout. Po 15 minutách těsto přemístíme do formy, opět zabalíme do igelitového sáčku a necháme stát další 2 hodiny
Po 2 hodinách odstraníme igelitový sáček a pečeme nejprve 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut. Nakonec kváskový chléb obrátíme, aby se propekl z obou stran a pečeme ještě 10 minut
Upečený kváskový chléb vyklopíme na mřížku. Jakmile vychladne, zabalíme jej do utěrky
Z uvedeného množství upečeme chléb ve větší formě na srnčí hřbet, nebo můžeme použít kulatou dortovou formu.