Kváskový chléb recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
3 lžíce kvásek
250 g hladká mouka
slunečnicové semínko
celý kmín
250 g žitná mouka
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme obě mouky, lžičku soli a semínka. Přidáme kvásek s vodou a vytvoříme těsto. Mísu zabalíme do igelitového sáčku a necháme stát přes noc

  2. Druhý den vařečkou promícháme, spíše těsto překládáme, abychom do něj zapracovali vzduch a necháme 15 minut odpočinout. Po 15 minutách těsto přemístíme do formy, opět zabalíme do igelitového sáčku a necháme stát další 2 hodiny

  3. Po 2 hodinách odstraníme igelitový sáček a pečeme nejprve 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut. Nakonec kváskový chléb obrátíme, aby se propekl z obou stran a pečeme ještě 10 minut

  4. Upečený kváskový chléb vyklopíme na mřížku. Jakmile vychladne, zabalíme jej do utěrky

  5. Z uvedeného množství upečeme chléb ve větší formě na srnčí hřbet, nebo můžeme použít kulatou dortovou formu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!