Kuřecí tajine s citrony a olivami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce máslo
3 ks cibule
1 ks kuře
1 svazek petržel
1 lžička šafrán
1 lžička zázvor
1 lžička koriandr
5 lžic olivový olej
200 g zelené olivy
2 ks citron na šťávu
2 ks čerstvý nebo naložený citron
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře naporcujeme nebo koupíme už naporcované. Zeleninu i citrony dobře očistíme (použijeme-li čerstvé). Zeleninu nakrájíme na kousky, citrony na měsíčky.

  2. V tajinu osmahneme na olivovém oleji s máslem kousky kuřete. Přidáme nakrájenou cibuli, petržel, zázvor, šafrán, sůl, mletý pepř a nakrájené (naložené) citrony. Zalijeme třemi sklenkami vody, přiklopíme poklicí a vaříme 30 minut. Občas promícháme a je-li třeba, podlijeme vodou. Přimícháme koriandr a citronovou šťávu a vaříme dalších 15 minut. Před dokončením přidáme ke kuřecímu tajine s citrony ještě olivy a můžeme servírovat.

  3. Důležité upozornění: Ne každý keramický tajine je určený na vaření na sporáku, proto si nejprve ověřte u výrobce či prodejce, jestli to ten váš zvládne, můžu doporučit tajine od Emile Henry z řady Flame - tam výrobce výslovně uvádí, že může i na sporák, nejen do trouby!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!