Kuřecí játra na víně se zkaramelizovanou cibulí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
3 ks cibule
1 lžička cukr krupice
1 svazek petrželová nať
600 g nové brambory
600 g kuřecí játra
60 g čerstvé máslo
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
4 lžíce husí sádlo
150 ml víno Marshala

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí játra zbavíme nepotřebných častí, omyjeme, necháme okapat na cedníku, překrojíme na polovinu a pořádně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Brambory očistíme a pokrájíme na poloviny. Petrželovou nať posekáme nadrobno. Cibuli očistíme a pokrájíme na půlkolečka

  2. Na suché rozpálené pánvi zkaramelizujeme cukr do hněda, přidáme 2 lžíce husího sádla, rozehřejeme a zkaramelizujeme na něm cibuli do hněda (za stálého míchání na středním plameni), bude hotovo asi za 15 minut. Směs osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a promícháme. Zkaramelizovanou cibuli vybereme na talíř, přikryjeme alobalem a ponecháme v teple

  3. Na pánvi rozpálíme další dvě lžíce husího sádla a na rozpáleném sádle prudce opékáme kuřecí játra z každé strany za stálého obracení jen 3 - 4 minuty. Játra mají uvnitř zůstat měkká a růžová s jemnou křupavou kůrčičkou na povrchu. O správném propečení se přesvědčíme vpichem jehlou, nesmí vytékat krvavá šťáva. Déle neopékáme a zatím nesolíme, aby játra neztvrdla. Hotová játra vybereme na talíř, přikryjeme alobalem a uchováváme v teple

  4. Do výpeku přilijeme víno Marshala a přivedeme do varu. Potom usilovně odškrabáváme chutný výpek z pánve a zredukujeme prudkým varem na polovinu. Mezitím brambory uvaříme v osolené vodě a potom scedíme. Horké brambory smícháme s máslem a posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí

  5. Kuřecí játra na talíři osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, podlijeme chutným výpekem a servírujeme se zkaramelizovanou cibuli a uvařenými brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!