Kuře na paprice s noky po maďarsku recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 ml olej 50 g máslo 2 ks cibule 1 kg kuře 4 lžíce polohrubá mouka 200 ml smetana ke šlehání 200 ml hustá zakysaná smetana na obalení 3 lžíce sůl 5 lžic mletá sladká paprika příloha 1 špetka sůl 2 ks vejce 50 g máslo 500 ml mléko 250 g hrubá mouka
Postup Kuře na paprice s noky po maďarsku recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si jedno celé kuře asi o váze 1, 4 kg. Dále pak 2 cibule, olej, máslo, sladkou papriku, sůl. Na omáčku pak smetanu s 31 % tuku, zakysanou smetanu, polohrubou mouku a máslo.
Kuře rozporcujeme na díly, asi na šest částí. Na talíři si smícháme dostatek mleté sladké papriky a soli, promícháme a v této směsi omyté a osušené kuře důkladně obalíme.
Poté si v hlubším kastrolu rozehřejeme olej s kouskem másla a nakrájíme si cibule. Opékáme za občasného míchání do zesklovatění, pak vložíme kuřecí díly a důkladně vše opečeme. Pak podlijeme vodou a pod pokličkou za občasného obracení dusíme 45 minut. Když je kuře měkké, maso vyndáme a uchováváme v teple. Podle potřeby si přilijeme vodu, záleží na tom, kolik chcete omáčky, ale stačí tolik, aby maso po ponoření bylo pod hladinou. Omáčku propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme, pak si rozmícháme mouku ve smetaně a přilijeme do omáčky, opět řádně rozmixujeme a vmícháme zakysanou smetanu. Opět promícháme a můžeme vložit kousek másla pro zjemnění, maso vrátíme zpět. Takto máme kuře hotové.
Na přílohu potřebujeme mléko, hrubou mouku, vejce, sůl a máslo. Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu. V jiném menším kastrolu dáme vařit mléko s kouskem másla. Odměříme si mouku a za stálého míchání po částech mouku přisypáváme do mléka s máslem, dokud se nám těsto přestane lepit na stěny kastrolu, osolíme. Připravené těsto necháme vychladnout a pak přidáme vejce, řádně promícháme.
Vodu ve větším hrnci osolíme a lžící vykrajujeme stejně velké noky. Lžíci si vždy namáčíme do studené vody, jde to lépe. Nebo můžeme nok vykrojit a poté si ho ještě vytvarovat v ruce do malé šišky. Noky jsou hotové, když vyplavou, házíme je do vody průběžně při tvarování a po uvaření si je vždy vyndáme.
Kuře na paprice po maďarsku dáme na talíře, přidáme noky a podáváme.