Křupavý dýňový kompot recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

4 ks pomeranč
4 ks citron
6 ks hřebíček
1 ks badyán
1 ks celá skořice
0,5 tobolek vanilkový lusk
750 g třtinový cukr
1 ks dýně velkoplodá Goliáš

Postup přípravy receptu

  1. Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, které ihned sypeme do předem dobře vymytých skleniček. Trochu stlačíme, aby se jich vešlo co nejvíce

  2. Pomeranče a citrony oloupeme a vymačkáme šťávu (ručně nebo v odšťavňovači), přelijeme do hrnce, přidáme cukr, celý hřebíček, skořici, celý nebo mletý badyán a vanilkovou tobolku. Mícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Koření z nálevu vyndáme

  3. Ve varné konvici převaříme vodu

  4. Dýni ve skleničkách zalijeme cca do 1/3 nálevem, zbytek objemu dolijeme převařenou vodou

  5. Skleničky s dýňovým kompotem zavíčkujeme, dáme na plech pokrytý utěrkou a zalitý vodou, plech postavíme na dno trouby, troubu nastavíme na dolní ohřev a sterilujeme cca 30 - 40 minut na 180 °C

  6. Horké skleničky s křupavým dýňovým kompotem vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout

  7. Množství ingrediencí se řídí podle velikosti tykve a vlastní chuti. Cukru lze dát méně a případně přisladit přímo kostky ještě před zalitím nálevem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!