Křupavý dýňový kompot recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 4 ks pomeranč 4 ks citron 6 ks hřebíček 1 ks badyán 1 ks celá skořice 0,5 tobolek vanilkový lusk 750 g třtinový cukr 1 ks dýně velkoplodá Goliáš
Postup Křupavý dýňový kompot
Postup přípravy receptu
-
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky, které ihned sypeme do předem dobře vymytých skleniček. Trochu stlačíme, aby se jich vešlo co nejvíce
Pomeranče a citrony oloupeme a vymačkáme šťávu (ručně nebo v odšťavňovači), přelijeme do hrnce, přidáme cukr, celý hřebíček, skořici, celý nebo mletý badyán a vanilkovou tobolku. Mícháme, přivedeme k varu a krátce povaříme. Koření z nálevu vyndáme
Ve varné konvici převaříme vodu
Dýni ve skleničkách zalijeme cca do 1/3 nálevem, zbytek objemu dolijeme převařenou vodou
Skleničky s dýňovým kompotem zavíčkujeme, dáme na plech pokrytý utěrkou a zalitý vodou, plech postavíme na dno trouby, troubu nastavíme na dolní ohřev a sterilujeme cca 30 - 40 minut na 180 °C
Horké skleničky s křupavým dýňovým kompotem vyndáme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout
Množství ingrediencí se řídí podle velikosti tykve a vlastní chuti. Cukru lze dát méně a případně přisladit přímo kostky ještě před zalitím nálevem.