Křehký linecký koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
320 g máslo
marmeláda
3 ks žloutek
1/2 ks citron
150 g cukr moučka
cukr moučka
500 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si linecké těsto. Mouku prosejeme na vál, stejně tak moučkový cukr a špetku soli. Doprostřed uděláme důlek, přidáme rozklepnuté žloutky, na kousky nakrájené změklé máslo a šťávu vymačkanou z půlky citronu. Vše zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme asi 30 minut odpočinout v lednici

  2. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme na plát o velikosti plechu. Jeden plát opatrně (pomocí válečku) přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Přebytečné okraje seřízneme. Těsto na plechu potřeme marmeládou (rybízová, višňová apod.)

  3. Druhý plát maličko vykrájíme pomocí malých vykrajovaček a vykrojené tvary si uchováme na ozdobu. Plát přesuneme na marmeládou namazaný plát a dozdobíme vykrojenými tvary

  4. Linecký koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut do zrůžovění. Po upečení necháme koláč vychladnout a pocukrujeme

  5. Křehký linecký koláč nakrájíme na kostky a podáváme k čaji i kávě jako sladké pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!