Křehký jablkovec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
250 g máslo
2 ks žloutek
6 ks jablko
3 lžíce rozinky
2 lžíce voda
cukr moučka
1,5 balíček vanilkový cukr
300 g hladká mouka
tuk na vymazání
3 lžíce mandlové lupínky
2 - 3 lžíce třtinový cukr
mouka na vysypání
Postup Křehký jablkovec
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, na kousky nakrájeného změklého másla, vody a žloutků vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. Oba vyválíme na velikost plechu. Těsto nesolíme ani nesladíme
Jablka oloupeme a nastrouháme
Plech vymažeme a vysypeme. Položíme první plát těsta, na ten poklademe nastrouhaná jablka (vymačkáme přebytečnou vodu), posypeme vanilkovým a třtinovým cukrem, opraženými mandlovými plátky a rozinkami. Přikryjeme druhým plátem těsta. Seshora párkrát propíchneme vidličkou
Křehký jablkovec pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po upečení necháme jablkovec vychladnout a pocukrujeme
Křehký jablkovec je nejlepší na druhý den, kdy je odleželý. Nakrájený na kostky můžeme ještě dozdobit lístečkem máty, šlehačkou.