Křehký jablečný koláč s mřížkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

cukr
1 ks vejce
80 g máslo
strouhanka
7 lžic mléko
4 - 5 ks jablko
80 g cukr krupice
mletá skořice
300 g polohrubá mouka
0,5 balíčků kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, kterou nejprve smícháme s práškem do pečiva. Potom přidáme změklé máslo, mléko, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie. Těsto na jablečný koláč necháme odpočívat v lednici asi 20 minut

  2. Mezitím si omyjeme jablka, zbavíme je slupek a nastrouháme na hrubém struhadle

  3. Dvě třetiny těsta rozválíme na pečící papír, který jsme si vystřihli na velikost plechu. Z poslední třetiny těsta vyválíme provazy a z části uděláme okraje. Plát těsta posypeme trochou strouhanky, rozprostřeme strouhaná jablka, posypeme skořicí a cukrem. Ze zbytků provázků vytvoříme mřížku

  4. Křehký jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C

  5. Křehký jablečný koláč s mřížkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník ke kávě, čaji apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!