Křehký jablečný koláč s drobenkou a karamelem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks jablko
50 g cukr moučka
2 lžíce cukr moučka
100 g cukr krystal
0,5 lžiček mletá skořice
1 lžička mletá skořice
2 špetky muškátový oříšek
2 lžíce studená voda
1 lžíce studená voda
40 g ovesné vločky
40 g čerstvé máslo
70 g třtinový cukr
155 g hladká mouka extra speciál 00
2 lžíce hladká mouka extra speciál 00
115 g čerstvé studené máslo
60 g čerstvé studené máslo
10 ml sladká smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme hladkou mouku s cukrem moučka a špetkou soli, potom přidáme studené máslo, které předtím pokrájíme na malé kostky. Suroviny zpracováváme rukama rychlými pohyby za přidávání malého množství studené vody, dokud se nám nespojí v kompaktní těsto

  2. Vejce do těsta nepřidáváme, jedná se o křehké máslové těsto, které se také nazývá Paté brisée. Toto těsto se používá ve francouzské kuchyni na sladké i slané pečení. Připravené těsto vytvarujeme do tvaru obdélníku, přikryjeme fresh folií a dáme odpočinout asi na 30 minut až 1 hodinu do chladničky

  3. Po uplynutí času těsto vyndáme a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na plech s pečícím papírem o velikosti 15 x 30 cm. Těsto nejprve předpečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C na funkci horní a dolní ohřev. Předpečené těsto odložíme stranou. Mezitím umyjeme, osušíme a odstopkujeme jablka. Dále kyselá zelená jablka zbavíme jádřinců a pokrájíme je na plátky

  4. V mise smícháme 2 zarovnané lžíce hladké mouky s 2 lžícemi cukru moučka, přidáme 1 lžičku mleté skořice, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, promícháme a v této směsi obalíme plátky jablek. Obalené plátky jablek rozložíme na předpečené těsto. Do misky dáme ovesné vločky, třtinový cukr, hladkou mouku, mletou skořici, máslo a rukama zpracujeme na drobenku, kterou posypeme povrch jablek

  5. Připravený koláč vložíme do trouby, kde pečeme asi 35 minut při teplotě 170 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Koláč potom vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pokrájíme na kostky, obdélníky nebo trojúhelníky

  6. Když koláč chladne, připravíme si karamel. Do menšího hrnce dáme cukr krystal a přilijeme studenou vodu, nemícháme, nad středním plamenem jen potřeseme hrncem, dokud nevznikne hnědý karamel, potom vmícháme máslo a sladkou smetanu

  7. Křehký jablečný koláč s drobenkou pokapeme horkým karamelem a podáváme. Nejlépe chutná vlažný. Koláč není přeslazený, má výbornou chuť pečených jablek a nádherně voní po skořici a muškátovém oříšku. Koláč je také křupavý po ovesných vločkách a jeho chuť příjemně zvýrazní horky karamel. Stejně můžeme tento křehký koláč připravit s plátky hrušek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!