Královská bábovka s ořechy recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
1 lžíce rum
cukr moučka
1,5 balíček vanilkový cukr
hladká mouka
50 g mandlové plátky
300 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
1 lžíce citronová šťáva
1 dl vlažná voda
2 hrstě vlašské ořechy
hrubá mouka na vysypání
1/2 dl sezamový olej
1 balíček kypřící prášek do perníku
150 g třtinový cukr
1/2 - 1 dl ořechový olej
100 g kvalitní čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme "náplň". Nasekáme vlašské ořechy a nalámeme čokoládu. Zlehka obalíme v hladké mouce, ale nemusí být

  2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do perníku

  3. Žloutky dáme do velké mísy, přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr a olej. Krátce našleháme. Ke směsi přimícháme vlažnou vodu, rum a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Dobře zamícháme. Těsto zahustíme připravenou moukou a nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Přidáme ořechy, mandlové plátky a čokoládu

  4. Během přípravy těsta na královskou bábovku si vymažeme bábovkovou formu máslem nebo jiným tukem a vysypeme hrubou moukou. S vymazáním si dáme práci, aby se nám bábovka dobře vyklápěla. Troubu předehřejeme na 175 °C

  5. Těsto vlijeme do formy, přikryjeme alobalem a dáme péct. Bábovku pečeme prvních 30 minut přikrytou alobalem. Poté alobal odstraníme a ještě asi 20 minut dopékáme. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je královská bábovka hotová

  6. Královskou bábovku s ořechy necháme trochu vychladit, vyklopíme opatrně z formy a před porcováním ji můžeme pocukrovat. Nejlepší je na druhý den (trochu odleželá).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!