Králík po francouzsku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
máslo
kmín
250 g houby
3 lžíce francouzská hořčice
4 porce králík
1 dl bílé víno
1 kelímek kysaná smetana
100 g anglická slanina
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Porce králíka (hřbet, zadní stehno) důkladně omyjeme, abychom jej zbavili možných chloupků. Pak je osušíme a potřeme hořčicí promíchanou s máslem. Na rozpuštěném másle opečeme porce masa krátce ze všech stran. Připravujeme v pekáčku, ke kterému máme poklici, případně po opečení přendáme do zapékací misky

  2. Houby očistíme a spolu se slaninou nakrájíme nadrobno. Použijeme-li houby sušené, měli bychom je předem namočit. V kastrolku si na másle rozpustíme slaninu, na ni přidáme houby, osolíme, okmínujeme a chvilku dusíme

  3. Porce králíka posypeme podušenou směsí hub a slaniny, lehce přisolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka

  4. K téměř měkkému masu (asi po 1,5 hodině pečení) přisypeme trochu tymiánu, přilijeme kysanou smetanu nebo bílým jogurtem a dodusíme

  5. Králíka po francouzsku podáváme s vařenými bramborami, ale vhodné jsou také brambory americké nebo bramboráčky. Doplňujeme vařeným květákem nebo zeleným hráškem a drobně nakrájenou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!