Koláč z mléčné rýže s višněmi recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
50 g máslo
100 ml mléko
1 l mléko
175 g rýže
20 g droždí
150 g cukr krupice
80 g cukr moučka
250 g hladká mouka
citronová kůra
100 g mandlové lupínky
750 g višňový kompot
0 balíčků vanilkový pudinkový prášek
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy hladké mouky, cukru a vlažného mléka vymícháme hustý kvásek a necháme ho vzejít. V míse promícháme zbylou mouku a cukr s kváskem, rozpuštěným máslem, vejcem, špetkou soli a citronovou kůrou. Do této směsi nakonec přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto.

  2. Připravíme si náplň. Nejprve propláchneme rýži, kterou pak spolu se 100 g cukru a špetkou soli vsypeme do 750 ml horkého mléka. Vše vaříme asi 45 minut. Mléčnou rýži necháme vychladnout.

  3. Potom uvaříme z pudinkového prášku a zbylého mléka s cukrem pudink a vmícháme ho do vychladlé mléčné rýže. Višňový kompot necháme na sítku okapat.

  4. Z vykynulého těsta vyválíme kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Potřeme ho polovinou rýžové náplně a poklademe višněmi. Navrch rozetřeme zbylou rýžovou náplň, posypeme mandlovými plátky a koláč vložíme do vyhřáté trouby. Koláč z mléčné rýže s višněmi pečeme 20 minut při 180 °C.

  5. Vychladlý koláč z mléčné rýže s višněmi posypeme moučkovým cukrem a případně ozdobíme kopečkem šlehačky a mátou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!