Klasické kynuté lívance recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 40 g cukr 5 g sůl 2 ks vejce 0.5 l mléko 15 g kvasnice 1 díl mletá skořice 1 díl citronová kůra 300 g polohrubá mouka 1 díl muškátový květ 100 g tuk na pečení 20 g máslo nebo tuk na pečení na ozdobu 40 g cukr 1 díl zavařenina 1 díl tvrdý tvaroh
Postup Klasické kynuté lívance recept
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme kvasnice a polovinu dávky cukru. Mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí, přidáme 100 g mouky, 125 ml vlahého mléka a rozmícháme v řidší těstíčko - kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.
Nyní si oddělíme žloutky, ušleháme bílek. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a zahřátým mlékem. K nakynutému kvásku přidáme zbytek mouky, cukru, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový květ a trochu soli. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme směs mléka, žloutků a másla. Vymícháme vše v řidší těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Když těsto kynutím zdvojnásobí svůj objem, lehce vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a necháme ještě trochu kynout.
Těsto pak lijeme do vymaštěných důlků rozpáleného lívanečníku a smažíme. Když těsto na povrchu osychá, lívanečky obrátíme a osmažíme i z druhé strany.
Upečené klasické kynuté lívance posypeme skořicovým cukrem, případně je potřeme zavařeninou a posypeme strouhaným tvarohem.