Klasické kynuté lívance recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

40 g cukr
5 g sůl
2 ks vejce
0.5 l mléko
15 g kvasnice
1 díl mletá skořice
1 díl citronová kůra
300 g polohrubá mouka
1 díl muškátový květ
100 g tuk na pečení
20 g máslo nebo tuk na pečení
na ozdobu
40 g cukr
1 díl zavařenina
1 díl tvrdý tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme kvasnice a polovinu dávky cukru. Mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí, přidáme 100 g mouky, 125 ml vlahého mléka a rozmícháme v řidší těstíčko - kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout.

  2. Nyní si oddělíme žloutky, ušleháme bílek. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a zahřátým mlékem. K nakynutému kvásku přidáme zbytek mouky, cukru, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový květ a trochu soli. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme směs mléka, žloutků a másla. Vymícháme vše v řidší těsto, které necháme na teplém místě kynout.

  3. Když těsto kynutím zdvojnásobí svůj objem, lehce vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a necháme ještě trochu kynout.

  4. Těsto pak lijeme do vymaštěných důlků rozpáleného lívanečníku a smažíme. Když těsto na povrchu osychá, lívanečky obrátíme a osmažíme i z druhé strany.

  5. Upečené klasické kynuté lívance posypeme skořicovým cukrem, případně je potřeme zavařeninou a posypeme strouhaným tvarohem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!