Kapr ve smetanovovinné omáčce recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 40 g máslo 1 svazek petrželka 1 ks žloutek 1 ks cibule 2 větvičky tymián 1 ks citron 1 ks kapr 125 ml smetana ke šlehání 125 ml rybí vývar 1 svazek kořenová zelenina mletý černý pepř 250 ml bílé víno (suché)
Postup Kapr ve smetanovovinné omáčce recept
Postup přípravy receptu
-
Vykuchaného kapra pořádně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Do kůže uděláme zářezy a do zářezů vetřeme sůl a pepř. Z citronu vymačkáme šťávu a kapra jí pokapeme. Tymián a petrželku opereme, osušíme a polovinu vložíme do břišní dutiny kapra. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. V nádobě, v níž chceme péct rybu rozpustíme polovinu másla a zeleninu na něm podusíme. Zeleninu můžeme osmažit na pánvi,a pak ji vložit do pekáčku. Přidáme kapra, rozložíme na něj zbylé máslo, které nakrájíme na kousky. Rybu podlijeme vývarem a vínem.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 - 40 minut. Během pečení kapra přeléváme šťávou. Že je ryba upečená poznáme, když zkusíme vtáhnou hřbetní ploutev. Pokud nepůjde, dopřejeme rybě čas. Když půjde ploutev lehce vytáhnout, je kapr hotový. Mezitím nasekáme zbytek bylinek.
Upečeného kapra opatrně přendáme do vyhřáté mísy. Omáčku se zeleninou rozmixujeme, přecedíme a přilijeme vývar. Přivedeme k varu. Smetanu smícháme se žloutkem. Vmícháme ji opatrně do omáčky, ale tu už nevaříme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovu šťávou.
Kapra a omáčku podáváme odděleně. Vhodnou přílohou jsou brambory a salát.