Jihočeská kulajda od babičky Růži recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4-5 ks vejce
2 lžíce máslo
1 lžíce ocet
1 hrnek mléko
2 l voda
1 svazek kopr
1 hrst houby
1 kostka masox
2 lžíce hladká mouka
2 kelímky smetana ke šlehání
1 lžíce drcený kmín
4 ks větší brambory
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do zpěněného másla vmícháme kmín a mouku, světlou kmínovou jíšku zalijeme vodou a přidáme masox. Vegetariáni použijí zeleninový bujón.

  2. Mezitím si nakrájíme oloupané brambory na kostičky, přidáme do hrnce i hrst sušených hub. Osolíme a zvolna vaříme.

  3. Vejce (3 - 4 ks) uvaříme natvrdo a jedno rozklepneme do hrnku s mlékem. Uvařená vajíčka zchladíme, oloupeme a nasekáme.

  4. Když jsou brambory skoro uvařené, vmícháme vajíčko rozkvedlané v mléce, okyselíme podle chuti octem a přisolíme, nakonec přidáme obě šlehačky, nasekaný kopr (trochu si odložíme na ozdobu) a přichystaná vejce. Polévku lehce provaříme.

  5. Jihočeskou kulajdu podáváme v mističkách. Každou porci ještě ozdobíme snítkou kopru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!