Jemný švestkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 ks vejce
1 lžička prášek do pečiva
1 sklenice cukr moučka
1 sklenice hladká mouka
2 lžíce horká voda
80 g máslo nebo rostlinný tuk
0.5 sklenice plnotučné mléko
podle potřeby
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
náplň
zralé švestky

Postup přípravy receptu

  1. Těsto na koláč připravíme tak, že žloutky utřeme s polovinou sklenice cukru na hustý krém. Bílky ušleháme s druhou polovinou cukru na velmi pevný sníh. Do mísy nasypeme mouku, do ní vlijeme horkou vodu (rozředíme), přidáme prášek do pečiva a mléko.

  2. Z této směsi zpracujeme těsto, do kterého poté přidáme máslo, žloutky s cukrem a zamícháme. Ke konci míchání přidáme sníh z bílků a všechno dobře promícháme.

  3. Na vymazaný a moukou či strouhankou vysypaný plech (kulatou formu) položíme těsto. Na těsto poklademe vypeckované švestky (rozkrojenou stranou nahoru). Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme cca 45 - 50 minut.

  4. Jemný švestkový koláč necháme zchladnout a poté ho krájíme na trojúhelníky. Před podáváním můžeme švestkový koláč pocukrovat moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!