Jemná bramborová polévka s liškami recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
-
1 lžíce olej
sůl
500 g brambory
6 dl voda
drcený kmín
4 lžíce nasekaná pažitka
mletý černý pepř
1 kostka slepičí bujon
2 dl smetana na vaření
400 g houby lišky
3 lžíce krájená cibule
Postup Jemná bramborová polévka s liškami
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky
Houby lišky, očistíme a podle velikosti nakrájíme na kousky. Malé houbičky necháme vcelku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
Pažitku omyjeme a usekáme najemno
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme pokrájené lišky, přisolíme, opepříme a dochutíme drceným kmínem. Osmahneme a podlijeme vodou. Dusíme nejméně 20 minut
Brambory zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kostku slepičího bujonu a ještě několik minut povaříme. Potom kastrol odstavíme, necháme mírně zchladit a brambory s vývarem rozmixujeme. Vmícháme podušené houby, zalijeme smetanou, přidáme usekanou pažitku a opět vše necháme jen krátce přejít varem
Podle chuti polévku přisolíme a okyselíme
Jemná bramborová polévka s liškami můžeme podávat v letních horkých dnech jako hlavní chod s vařeným bramborem na loupačku a zeleninovým salátem.