Jemná bílá omáčka s masovými kuličkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti sůl mletý černý pepř strouhaný muškátový oříšek směs 1 špetka sůl 2 ks vejce 1 lžíce hořčice 500 g mleté hovězí maso 1 lžíce sušené houby 1 špetka mletý černý pepř 1 ks celozrnný rohlík omáčka 2 lžíce máslo 150 ml mléko 1 ks cibule 2 lžíce hořčice 0 svazečků kopr 350 g žampiony 2 lžíce hladká mouka 350 ml zeleninový vývar podle potřeby olej na smažení
Postup Jemná bílá omáčka s masovými kuličkami recept
Postup přípravy receptu
-
Starší celozrnný rohlík nastrouháme. Malé žampiony očistíme podle potřeby vlhkým hadříkem a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Čerstvý kopr jemně nakrájíme. Sušené houby umeleme nebo rozdrtíme na jemno.
Mleté maso promícháme s nastrouhaným pečivem, drcenými houbami, vejcem, lžící hořčice, solí a pepřem. Směs necháme 10 minut odstát.
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nakrájené žampiony a podlijeme částí vývaru. Měkké houby poprášíme moukou, zamícháme a asi po minutě podlijeme mlékem a zbytkem vývaru. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Bílou omáčku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, koprem a hořčicí.
Z mletého masa tvoříme kuličky, které obalujeme v mouce. Kuličky osmažíme na oleji ze všech stran a uložíme na sací kartu.
Jemnou bílou omáčku s masovými kuličkami podáváme s brambory nebo knedlíky.