Jemná banánová bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
4 ks vejce
120 g máslo
4 ks banán
190 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
300 g hladká mouka
2 lžíce citronová šťáva
1 balíček kypřící prášek do pečiva
podle potřeby
máslo na vymazání
hladká mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Oloupané banány nalámeme na kousky do mísy, přidáme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr moučka, vanilkový cukr, změklé máslo, špetku soli, šťávu z citronu a žloutky. Všechny ingredience kromě bílků promícháme pomocí tyčového mixéru nebo pracněji vařečkou. Z bílků vyšleháme metličkou tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.

  2. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Do formy nalijeme těsto a vložíme ji do dobře předehřáté trouby.

  3. Jemnou banánovou bábovku pečeme asi 50 minut při 180 °C. Při pečení respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Bábovka je upečená, když je její povrch zlatavě hnědý a těsto se nelepí na špejli.

  4. Při vyklápění bábovky z formy si můžeme pomoci známým trikem a na povrch formy položit utěrku, kterou jsme před tím namočili ve studené vodě a dobře vyždímali.

  5. Jemnou banánovou bábovku po vychladnutí nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!