Jehněčí na mladých kopřivách recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 2 lžíce olej 2 lžíce máslo 1 snítka pažitka 200-300 ml voda 600 g jehněčí kýta 1 svazek jarní cibulka 1 kostka bylinkový bujon 2 snítky mladé kopřivy 1 snítka čestvý koriandr podle chuti sůl
Postup Jehněčí na mladých kopřivách recept
Postup přípravy receptu
-
Bylinky zbavíme stvolů, opereme a osušíme. Česnek oloupeme a spolu s kopřivami, koriandrem a pažitkou nasekáme najemno. Do bylinek vmícháme sůl a olej.
Jehněčí kýtu podle potřeby očistíme. Omyjeme ji, osušíme a důkladně potřeme bylinkovou směsí. Kýtu vložíme do pekáče a necháme minimálně hodinu uležet.
Zatím si očistíme jarní cibulku a spolu s natí ji nasekáme. Vodu svaříme spolu s bujonem. Troubu předehřejeme na 250 °C.
Uleželou kýtu posypeme sekanou cibulkou, podlijeme bylinkovým bujon, přidáme lžíci másla a vložíme do trouby. Teplotu zmírníme zhruba na 150 °C a kýtu zvolna pečeme dozlatova, asi 90 minut. Během pečení ji často podléváme výpekem. Před koncem pečení položíme na kýtu zbylou lžíci másla a dopečeme.
Jehněčí na mladých kopřivách podáváme s novými brambory a čerstvou mladou zeleninou. Doporučuji podávat na nahřátých talířích.