Jančina bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 sklenka olej
3 ks vejce
1 sklenka mléko
250 g cukr krupice
300 g polohrubá mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
1 balíček vanilin
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Aby byla jistota, že bude sníh krásně tuhý, můžeme šlehací misku malinko vytřít octem.

  2. V druhé míse smícháme žloutky s cukrem a vanilinem a začneme šlehat. Postupně přidáme sklenku mléka, mouku smíchanou s práškem do pečiva a postupně přiléváme olej. Jakmile vznikne hladká hmota, jemně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

  3. Těsto nalijeme do připravené formy. Někdy si formu naplním jen polovinou světlého těsta a do zbytku těsta přidám holandské kakao. Netřeba šetřit kakaem, ať je bábovka krásně barevná a opravdu chutná kakaem. Tmavé těsto nalijeme na světlé těsto. Vznikne tak krásné mramorování.

  4. Jančinu bábovku dáme péct do předehřáté trouby. Já osobně peču bábovku (přikrytou alobalem) v mikrovlnné troubě na horký vzduch při 200°C. Krásně naběhne a pěkně stejnoměrně se propeče.

  5. Jančinu bábovku necháme po upečení částečně vychladnout, poté vyklopíme, můžeme pocukrovat a pak už si jen pochutnáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!