Jančina bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 sklenka olej 3 ks vejce 1 sklenka mléko 250 g cukr krupice 300 g polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva 1 balíček vanilin podle potřeby máslo na vymazání mouka na vysypání
Postup Jančina bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Aby byla jistota, že bude sníh krásně tuhý, můžeme šlehací misku malinko vytřít octem.
V druhé míse smícháme žloutky s cukrem a vanilinem a začneme šlehat. Postupně přidáme sklenku mléka, mouku smíchanou s práškem do pečiva a postupně přiléváme olej. Jakmile vznikne hladká hmota, jemně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto nalijeme do připravené formy. Někdy si formu naplním jen polovinou světlého těsta a do zbytku těsta přidám holandské kakao. Netřeba šetřit kakaem, ať je bábovka krásně barevná a opravdu chutná kakaem. Tmavé těsto nalijeme na světlé těsto. Vznikne tak krásné mramorování.
Jančinu bábovku dáme péct do předehřáté trouby. Já osobně peču bábovku (přikrytou alobalem) v mikrovlnné troubě na horký vzduch při 200°C. Krásně naběhne a pěkně stejnoměrně se propeče.
Jančinu bábovku necháme po upečení částečně vychladnout, poté vyklopíme, můžeme pocukrovat a pak už si jen pochutnáváme.