Jahodový koláč s podmáslím recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 40 l olej 1 ks vejce 0.5 balíčku prášek do pečiva 300 ml podmáslí 180 g cukr krystal 200 g hrubá mouka drobenka 100 g máslo 250 g cukr krystal 250 g hrubá mouka náplň 1-2 lžíce solamyl 400 g jahody 50 g cukr krystal
Postup Jahodový koláč s podmáslím recept
Postup přípravy receptu
-
Jahody očistíme, odstopkujeme, nakrájíme na plátky a prosladíme 50 g cukru, necháme je stát v misce. Místo jahod můžeme použít borůvky, rybíz, třešně nebo jiné ovoce.
Cukr utřeme s vajíčkem do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a prošleháme šlehačem. Vlijeme podmáslí a opět prošleháme. Nakonec přidáme olej a prošleháme.
Těsto nalijeme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení.
Z jahod slijeme šťávu, která vznikla proslazením a zaprášíme je solamylem.
Jahody poklademe na těsto a dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C asi na 15 minut.
Mezitím si připravíme drobenku - promícháme mouku s cukrem, přidáme vychlazené máslo pokrájené na kousky a rychle promísíme rukama.
Drobenkou posypeme koláč a pečeme dalších 20 - 25 minut.
Hotový koláč necháme vychladit a můžeme podávat.