Jahodový koláč s podmáslím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
40 l olej
1 ks vejce
0.5 balíčku prášek do pečiva
300 ml podmáslí
180 g cukr krystal
200 g hrubá mouka
drobenka
100 g máslo
250 g cukr krystal
250 g hrubá mouka
náplň
1-2 lžíce solamyl
400 g jahody
50 g cukr krystal

Postup přípravy receptu

  1. Jahody očistíme, odstopkujeme, nakrájíme na plátky a prosladíme 50 g cukru, necháme je stát v misce. Místo jahod můžeme použít borůvky, rybíz, třešně nebo jiné ovoce.

  2. Cukr utřeme s vajíčkem do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a prošleháme šlehačem. Vlijeme podmáslí a opět prošleháme. Nakonec přidáme olej a prošleháme.

  3. Těsto nalijeme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení.

  4. Z jahod slijeme šťávu, která vznikla proslazením a zaprášíme je solamylem.

  5. Jahody poklademe na těsto a dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C asi na 15 minut.

  6. Mezitím si připravíme drobenku - promícháme mouku s cukrem, přidáme vychlazené máslo pokrájené na kousky a rychle promísíme rukama.

  7. Drobenkou posypeme koláč a pečeme dalších 20 - 25 minut.

  8. Hotový koláč necháme vychladit a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!