Jahodový dort se sektem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 ks vejce
1 lžička prášek do pečiva
1 balíček vanilkový cukr
50 g polohrubá mouka
50 g maizena
75 g jemný cukr krupice
náplň
1 ks citron
750 g jahody
2 lžíce cukr moučka
6 balíčků želatina
1 kelímek smetana ke šlehání
1 balíček ztužovač šlehačky
250 ml suchý sekt
5 lžic jahodový sirup

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků a s dvěmi lžícemi vlažné vody je vyšleháme do tuhého sněhu, do kterého pak po částech zašleháme cukr a vanilkový cukr.

  2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, promícháme s maizenou a lehce vmícháme do sněhu.

  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, dortovou formu vystříkáme jedlým olejem ve spreji.

  4. Vzniklé těsto nalijeme do připravené formy a zvolna upečeme. Doba pečení je v rozmezí 25 až 30 minut. Pak necháme korpus vychladnout.

  5. Želatinu rozpustíme ve studené vodě. Jahody zbavíme lístečků, opláchneme je a 1/3 rozčtvrtíme. Zbytek pokrájíme na plátky.

  6. Sekt smícháme se sirupem, cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou z celého dobře omytého citronu. Želatinu vymačkáme a rozmícháme s trochou směsi sektu, sirupu, cukru a kůry. Pak zvolna vmícháváme zbytek této směsi.

  7. Mezitím upečený vychladlý piškot rozřízneme a na spodní část vyskládáme plátky jahod těsně vedle sebe.

  8. Smetanu se ztužovačem vyšleháme do husté pěny a smícháme se sektovou želatinou. 1/3 krému odebereme a do zbytku vmícháme kousky pokrájených jahod a natřeme na piškot. Poté přiklopíme a na povrchu ozdobíme zbytkem krému a čtvrtkami jahod.

  9. Dort se sektem dáme na 5 hodin ztuhnout do lednice a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!