Jahodová koruna recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžíce olej
1 lžička sůl
5 ks vejce
100 g máslo
25 g moučkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
150 g hladká mouka
3 dl smetana ke šlehání
jahody dle vlastní chuti

Postup přípravy receptu

  1. 1/4 mouky, cukr, sůl a máslo dáme do hrnce, nejlépe s těžkým dnem, a přilijeme 2,5 dl vody. Promícháme. Na mírném ohni vše přivedeme do varu a pak z ohně stáhneme. Vsypeme do hrnce zbytek mouky, který rychle vmícháme, a pak vrátíme na sporák. Směs mícháme zhruba minutku a opět stáhneme z ohně.

  2. Do vlažného těsta vklepáváme jedno vejce za druhým. Každé ale dobře vmícháme, než přidáme další.

  3. Zapneme si troubu na 230 stupňů Celsia a vymastíme si formu. Nejlépe dortovou s průměrem 23 cm. Pokud neradi mastíte, můžete vyzkoušet vyložit formu pečícím papírem. Do formy vložíme těsto a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 15 minut. Po 15 minutách pečení troubu ztlumíme na 170 stupňů a pečeme dalších 15 minut. Pak troubu vypneme a necháme v ní formu s korpusem ještě několik minut dojít.

  4. Teprve až pak jej vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  5. Připravíme si náplň.

  6. Ušleháme si smetanu s vanilkovým cukrem. Jahody (klidně i kompotované či mražené, příp. i jiné oblíbené ovoce) si omyjeme.

  7. Okapané je rozkrájíme na čtvrtky a opatrně vmícháme do šlehačky. Když je korpus vychladlý, prořízneme jej dlouhým nožem nebo nití na 2 půlky. Na spodní půlku navrstvíme náplň. Horní půlku si rozkrojíme na 6 dílů(trojúhelníků) a ty pak postavíme po obvodu dortu špičkama nahoru.

  8. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

  9. Tip: Kdo by si chtěl korunu více ozdobit, může použít různé druhy polev, do kterých může špičky koruny ponořit. A jako dovršení vašeho umění je můžete posypat stříbrnými cukrářskými kuličkami. Vaše děti budou určitě nadšené.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!