Jáhlový nákyp se švestkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
15 dkg máslo
1 l mléko
40 dkg jáhly
15 dkg cukr krupice
25 dkg sušené švestky
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly spaříme vařící vodou, dáme je do vařícího se mléka se solí a menší částí másla. Necháme bez míchání povařit a vložíme dojít pod pokličkou do trouby. Měkké jáhly nakonec vyjmeme a necháme zchladnout.

  2. Dále si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Do vychladlých jáhel postupně vmícháme cukr, žloutky, pokrájené švestky a nakonec zlehka sníh ušlehaný z bílků. Směs dáme do máslem vymazaného, strouhankou vysypaného pekače a poklademe zbytkem másla. Jáhlový nákyp pečeme v mírně vyhřáté troubě 30 - 40 minut.

  3. Upečený jáhlový nákyp se švestkami na talíři podle chuti pocukrujeme a můžeme polít ovocnou šťávou. Cukr i do nákypu dáme podle chuti, neřídíme se slepě váhou. Pro vylepšení můžeme ke konci pečení potřít povrch nákypu sladkým sněhem z bílků a dopéci. To už je navíc, není to v předpise.

  4. Jáhlový nákyp se švestkami podáváme teplý jako chutný sladký pokrm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!