Jablková žemlovka recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
150 g máslo
450 g mléko
30 g rozinky
750 g jablka
2 špetky skořice mletá
600 g vánočka
1 balíček vanilkový cukr
0.5 lžiček citronová kůra
2 ks vajička

Postup přípravy receptu

  1. Žemli nakrájíme na tenčí plátky zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec a citronové kůry a vanilkového cukru rozšlehaných v mléce

  2. Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenčí plátky

  3. Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky másla, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky jablek, posypeme je přebranými opláchnutými a spařenými rozinkami a promíchaného se skořicí. Na ochucená jablka narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s skořicí a rozinkami. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí

  4. Žemlovku pokapeme zbylou dávkou másla nakrájíme na plátky a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova

  5. Před podáváním žemlovku přelijeme medem a posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!