Jablečný koláč v oříškové krustě recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

cukr
140 g máslo
2 lžíce kakao
2 ks žloutek
500 g jablko
5 ks hřebíček
2 kelímky tvaroh
cukr moučka
1 lžička mletá skořice
citronová šťáva
100 g lískové ořechy
1 ks celá skořice
vanilkový extrakt
70 g třtinový cukr
2 balení vanilkový pudinkový prášek
100 g špaldová mouka
1 lžíce medovina

Postup přípravy receptu

  1. Lískové oříšky rozmixujeme na jemno, v misce je smícháme s moukou. Špaldovou mouku můžeme nahradit i klasickou bílou, ale také kokosovou, mandlovou či jinou bezlepkovou. Přidáme cukr, studené máslo nakrájené na malé kostky a konečky prstů vytvoříme drobenku

  2. Do drobenky přidáme žloutky, kakao, medovinu (nebo rum) a rychle vytvoříme těsto, aby se máslo zbytečně nerozpouštělo

  3. Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme dno koláče s vysokými okraji. Dáme péct do vyhřáte trouby na 175 °C na cca 10 - 12 minut

  4. Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. Ve studené vodě rozmícháme pudinky. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (celkem by jich mělo být 500 g po oloupání a vyjadřincování) a společně dáme do nepřilnavé vysoké pánve (můžeme dát i do hrnce). Přisladíme cukrem podle kyselosti jablek. Přidáme jednu celou skořici, i trochu mleté, hřebíček, citronovou šťávu a vanilkový extrakt

  5. Zapneme plotnu a vaříme do zhoustnutí, můžeme i nemusíme rozmixovat ponorným mixérem. Ještě ochutnáme, zda nepotřebují jablka dosladit

  6. Vychladlý korpus nejdříve potřeme 2 tvarohy ve vaničce s trochou cukru. V celém receptu můžeme cukr nahradit i medem, rýžovým sirupem či jiným oblíbeným sladidlem. Naneseme jablečnou směs, zarovnáme a necháme přes noc ztuhnout

  7. Jablečný koláč v oříškové krustě podáváme nakrájený na klínky, můžeme ještě dozdobit podle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!