Jablečný koláč v oříškové krustě recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- cukr 140 g máslo 2 lžíce kakao 2 ks žloutek 500 g jablko 5 ks hřebíček 2 kelímky tvaroh cukr moučka 1 lžička mletá skořice citronová šťáva 100 g lískové ořechy 1 ks celá skořice vanilkový extrakt 70 g třtinový cukr 2 balení vanilkový pudinkový prášek 100 g špaldová mouka 1 lžíce medovina
Postup Jablečný koláč v oříškové krustě
Postup přípravy receptu
-
Lískové oříšky rozmixujeme na jemno, v misce je smícháme s moukou. Špaldovou mouku můžeme nahradit i klasickou bílou, ale také kokosovou, mandlovou či jinou bezlepkovou. Přidáme cukr, studené máslo nakrájené na malé kostky a konečky prstů vytvoříme drobenku
Do drobenky přidáme žloutky, kakao, medovinu (nebo rum) a rychle vytvoříme těsto, aby se máslo zbytečně nerozpouštělo
Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme dno koláče s vysokými okraji. Dáme péct do vyhřáte trouby na 175 °C na cca 10 - 12 minut
Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. Ve studené vodě rozmícháme pudinky. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (celkem by jich mělo být 500 g po oloupání a vyjadřincování) a společně dáme do nepřilnavé vysoké pánve (můžeme dát i do hrnce). Přisladíme cukrem podle kyselosti jablek. Přidáme jednu celou skořici, i trochu mleté, hřebíček, citronovou šťávu a vanilkový extrakt
Zapneme plotnu a vaříme do zhoustnutí, můžeme i nemusíme rozmixovat ponorným mixérem. Ještě ochutnáme, zda nepotřebují jablka dosladit
Vychladlý korpus nejdříve potřeme 2 tvarohy ve vaničce s trochou cukru. V celém receptu můžeme cukr nahradit i medem, rýžovým sirupem či jiným oblíbeným sladidlem. Naneseme jablečnou směs, zarovnáme a necháme přes noc ztuhnout
Jablečný koláč v oříškové krustě podáváme nakrájený na klínky, můžeme ještě dozdobit podle fantazie.