Jablečný koláč s pomerančovým krémem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
1 ks citron
1/2 balíčku prášek do pečiva
500 ml pomerančový džus
50 g cukr moučka
80 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
200 g hladká mouka
5 ks větší jablko
100 g měkké máslo
1 balíček ztužovač šlehačky
2 balíčky šlehačka v prášku
kakao na posypání
250 ml studené mléko
2 ks vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme suroviny na těsto a ručně vypracujeme, přidáme z jednoho citronu nastrouhanou kůru. Na pomoučněném vále ještě těsto prohněteme a vytvořený bochánek uložíme na chladné místo, dokud si nepřipravíme náplň

  2. Do kastrůlku dáme vařit 2/3 připraveného džusu, do zbylé třetiny zamícháme cukr a pudinkové prášky. Jakmile se džus začne vařit, přilijeme směs a za stálého míchání uvaříme hustý krém, který za občasného míchání necháme vychladnout. Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka, která přimícháme do vychladlého pomerančového krému

  3. Na pomoučněném válu z těsta vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Okraje můžeme namočenými prsty vytáhnout kousek výš. Na těsto rozetřeme připravenou náplň a vložíme do trouby předehřáté na cca 180 °C. Pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout

  4. Připravíme si hustou šlehačku ze dvou sáčků práškové šlehačky, ztužovače šlehačky a 1/4 l mléka. Natřeme ji na vychladlý koláč a posypeme kakaem

  5. Jablečný koláč s pomerančovým krémem můžeme ihned podávat nebo uložit na chladné místo (třeba do chladničky) a vychutnat si tuhle lahůdku později.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!