Jablečné tiramisu recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 2 ks vejce 2 ks žloutek 500 g jablko 3 lžíce cukr moučka 300 g mascarpone 1 ks vanilkový cukr 80 g polohrubá mouka 1 ks smetana ke šlehání 2 lžíce horká voda 1 špetka jedlá soda 175 g cukrářské piškoty 1 hrst holandské kakao 3 lžíce silná rozpustná káva
Postup Jablečné tiramisu
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme silnou rozpustnou kávu. Poté vyšleháme cukr, žloutky, horkou vodu a 3 lžíce vychladlé kávy. Zbytek kávy si uschováme na později. Přidáme mouku s jedlou sodou a vytvoříme poměrně tuhé těsto. Nakonec opatrně přidáme sníh z bílků
Těsto pečeme v dortové formě při 170 - 180 °C, dokud není korpus hotový
Nastrouhaná jablka promíchaná s vanilkovým cukrem vaříme v troše vody do změknutí a poté necháme vychladnout. Mezitím smícháme dva žloutky s 2 - 3 polévkovými lžícemi cukru moučka a utřeme ve vodní lázni. Směs necháme vychladnout, přidáme mascarpone a znovu našleháme. Poté opatrně přidáme našlehanou šlehačku a zchladlá jablka. Krém lehce zamícháme
Vychladlý korpus vyklopíme a natřeme polovinou krému, poté poklademe cukrářskými piškoty, které pokapeme zbylou kávou, potřeme zbytkem krému a uhladíme. Dort necháme přes noc zchladnout a před konzumací dozdobíme holandský kakaem, popřípadě zbytkem mascarpone
Jablečné tiramisu nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník při různých příležitostech s šálkem kávy nebo čaje.