Jablečná paštika z toastového chleba recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 lžíce cukr
6 ks vejce
200 ml mléko
600 g jablko
citronová šťáva
500 ml smetana ke šlehání
12 plátků světlý toastový chléb
omáčka
cukr
1 lžička solamyl
200 ml mléko
6 lžic sherry
2 lžičky mletá skořice
na ozdobu
šlehačka
podle potřeby
čerstvá máta

Postup přípravy receptu

  1. Formu vyložíme pečícím papírem a v toustovači lehce opečenými chleby (bez okrajů).

  2. Jablka očistíme a nakrájíme na plátky. Kousky jablek zakápneme citronovou šťávou, podusíme se 2 lžícemi cukru, dáme vychladit a okapat na sítko. Pak je klademe s lístky máty na chleby.

  3. Směsí z vajec, mléka, 500 ml smetany a 2 lžic cukru zalijeme jablka a pečeme při 175 °C dozlatova.

  4. Vyjmeme z trouby a prkénkem lehce přitlačíme smetanovou směs k těstu. Prkénko odstraníme a paštiku necháme ve vypnuté troubě asi hodinu dojít. Vyjmeme a dáme do chladničky na 1 hodinu. Pak paštiku vyklopíme.

  5. Příprava omáčky: Necháme přejít varem mléko, 2 lžíce sherry, skořici a cukr. Vmícháme zbytek sherry se solamylem, necháme projít varem. Dáme vychladit.

  6. Porci jablečné paštiky z toastového chleba na talířku přelijeme omáčkou a přizdobíme šlehačkou a lístečky máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!