Italská farinata recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 - 2 špetky sůl
600 ml voda
4 lžíce olivový olej
olivový olej
200 g cizrnová mouka
1 - 2 špetky mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnovou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, čerstvě namletý pepř, přilijeme vodu a nepřetržitě mícháme, až nám vznikne hladké těsto bez hrudek. Těsto necháme v míse a překryjeme ho potravinářskou folií. Těsto na palačinku farinata necháme alespoň 4 hodiny odležet. Každou hodinu těsto zkontrolujeme, pokud se na něm tvoří pěna, vždy ji sesbíráme

  2. Poté těsto promícháme s olivovým olejem a podle chuti ještě přidáme trochu soli. Těsto nalijeme na olejem vymazaný plech, ideálně použijeme kulatou formu na pizzu o průměru 31 cm. Povrch tekutého těsta také ještě lehce potřeme olivovým olejem

  3. Farinata potřebujeme k pečení vysokou teplotu, proto troubu předehřejeme až na 250 °C, takto ji pečeme cca 10 minut na nižší přihrádce v troubě, poté teplotu snížíme na 200 °C a na nejvyšší přihrádce pečeme dalších asi 15 minut, až jsou okraje zlatavé a křupavé

  4. Farinata je velmi chutná ještě horká, podáváme ji jen tak samostatně. Ale dobrá je i po vychladnutí a vhodná jako příloha k salátům, sýrovým talířům apod

  5. Tip: Do těsta lze přidat čerstvé či sušené bylinky (rozmarýn, tymián, oregano), povrch sypat parmazánem či sýrem gorgonzola.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!