Ihned měkké perníčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

2 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce kakao
bílek
5 lžic med
200 g cukr moučka
cukr moučka
1 lžička soda
1 lžička mletá skořice
500 g hladká mouka
citronová šťáva
1/4 balení prášek do perníku
2 lžičky koření do perníku

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si v menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy vejce, rozpuštěné máslo (ne horké) a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také)

  2. Poté si ve větší míse si promícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), kakao, moučkový cukr, koření a skořici. Následně misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin uležet v lednici

  3. Po vytažení z lednice necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou (tenší ne) a vykrajujeme tvary. Dbáme na to, abychom zbytečně příliš nepodsypávali těsto moukou. Ideální je silikonová podložka na vyvalování, která se nemusí téměř vůbec podsypávat, pokud nemáme, můžeme vyválet i na pečícím papíře

  4. Perníčky dáváme na plech s většími rozestupy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut (podle trouby). Pozor, perníčky však nesmíme přesušit, byly by tvrdé. A ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout

  5. Dále si připravíme si polevu z poloviny bílku, lžíce citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně přidat více cukru, pokud by byla příliš řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud by byla moc hustá

  6. Ihned měkké perníčky skladujeme v plechové krabičce a v chladu a příležitostně podáváme jako vánoční cukroví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!