Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
-
3 stroužky česnek
sůl
3 ks cibule
pepř
5 lžic olivový olej
dýňová semínka
2 lžičky červená paprika
vlašské ořechy
0,5 lžiček pálivá paprika
1,5 l horká voda
2 kostky zeleninový Bio bujón
0,5 kg uvařená cizrna
0,5 kg brambory oloupané a nakrájené
1 hrst lístky mangoldu
Postup Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem
Postup přípravy receptu
-
Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte
Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor - záleží na velikosti kousků)
Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky - tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku
Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) - ale to vůbec není nutné
Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010
Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.