Huspenina po slovensku recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2 ks cibule
3 ks mrkev
3 ks petržel
1 ks vepřové koleno
10 kuliček celý černý pepř
1 ks uzené koleno
podle potřeby
voda
vepřový krk

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme. Maso podle potřeby také očistíme. Pokud nemáme uzené, můžeme dát 2 neuzené nožičky.

  2. Všechno maso dáme do hrnce. Přidáme zeleninu i s cibulí a vše zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořeno. Když dáme vody moc, huspenina nám pak neztuhne. Vše vaříme na mírném ohni asi 90 minut. Maso se nesmí vařit, jenom táhnout jako kuřecí polévka, aby výsledný vývar zůstal krasně čistý. Pak přidáme sůl a koření a vaříme další 2,5 hodiny.

  3. Vývar ochutnáme, jestli je dost slaný. Pak maso vyndáme rozebereme na malé kousky, které ukládáme do talíře nebo do pekáče. Kdo má rád, dá si tam i zeleninu.

  4. Vše zalijeme vývarem z masa po okraj. Huspeninu uložíme do lednice nebo na chladne místo a necháme ztuhnout, až vznikne aspik. Pokud je na povrchu příliš mastný, odebereme jej opatrně lžící.

  5. Huspeninu po slovensku podáváme studenou s octem, cibuli, pivem a chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!