Husa na medu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce máslo
1 ks cibule
500 g cuketa
500 g mrkev
1 kg husa
2 lžíce med
3 lžíce sezamová semínka
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 225 °C a pekáč naplníme do poloviny studenou vodou.

  2. Husu očistíme a omyjeme zevnitř i zvenčí. Kuchyňskou nití připevníme stehna k tělu a křídla složíme pod hřbet.

  3. Takto připravenou husu vložíme do nachystaného pekáče, poklademe vločkami másla a pečeme 25 minut.

  4. Potom husu otočíme, polijeme šťávou, stáhneme teplotu na 175 °C a pečeme ještě 30 až 35 minut.

  5. Mezitím očistíme a omyjeme mrkve a nakrájíme je na proužky. Cuketu oloupeme a nakrájíme na plátky. Obojí dáme do hrnce, přelijeme trochou horké vody, osolíme a asi 10 minut podusíme.

  6. Cibuli oloupeme, jemně nasekáme a na zbylém másle ji na pánvi zesklovatíme. Pak přidáme podušenou a okapanou zeleninu, osolíme, opepříme a na minimálním plameni pomalu obděláváme.

  7. Propečenou husu potřeme medem, posypeme sezamovým semínkem, teplotu zvýšíme na 220 °C a posledních 10 minut pečeme, aby vznikla kůrčička. Během této doby ji několikrát otočíme a před koncem polijeme vypečenou šťávou.

  8. Upečenou husu servírujeme obloženou připravenou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!