Hovězí pečeně v sýru recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
5 lžic máslo
2 ks cibule
125 ml voda
2 lístky bobkový list
250 ml červené víno
2 lžíce hladká mouka
100 g anglická slanina
1 svazek kořenová zelenina
0.5 svazku petržel kudrnka
800 g hovězí maso (špička)
0.5 lžičky tymián a rozmarýn
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl
těstíčko
2 ks vejce
2 lžíce strouhanka
3 lžíce mléko
70 g parmazán
muškátový oříšek
omáčka
2 lžíce zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Česnek oloupeme a nastrouháme najemno. Rozmarýn, tymián, sůl, pepř i česnek důkladně utřeme a směsí potřeme maso. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nasekáme nadrobno.

  2. V pekáči rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Přidáme slaninu, cibuli i zeleninu a krátce orestujeme. Pak vše podlijeme vínem i vodou a uvedeme do varu. Přidáme bobkový list, nasekanou petrželku a přikryté poklicí pečeme v předehřáté troubě asi 80 minut na 200 °C. Během pečení maso přeléváme, podle potřeby podlijeme vodou.

  3. V hrnci dohladka umícháme mouku s mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme máslo a odstavíme. Pak vmícháme vejce, najemno nastrouhaný parmazán, strouhanku a těstíčko dochutíme solí, pepřem i muškátovým oříškem.

  4. Maso přendáme na vymaštěný pekáček, povrch potřeme sýrovým těstíčkem a pokapeme rozpuštěným máslem. Hovězí pečeni v sýru vložíme do trouby a zapékáme 10 minut na 250 °C.

  5. Výpek se zeleninou propasírujeme (můžeme pouze rozmixovat), přidáme máslo, necháme rozehřát a vmícháme mouku. Podle chuti osolíme i opepříme, omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme.

  6. Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Vhodnou přílohou k hovězí pečeni v sýru jsou vařené brambory.

  7. Máslo - 2 lžíce omáčka, 2 lžíce na potření, 1 lžíce těstíčko

  8. Hladká mouka - 1 lžíce těstíčko, 1 lžíce omáčka


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!