Hovězí oháňka na červeném víně a zelenině recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce máslo
2 ks cibule
0,33 ks celer
2 ks mrkev
2 ks petržel
3 ks bobkový list
1 lžíce slunečnicový olej
1 lžíce hladká mouka
100 ml suché červené víno
1500 g hovězí oháňka
2 větvičky čerstvý rozmarýn
5 kuliček celé nové koření
200 g domácí uzená slanina
10 kuliček celé černé koření

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme. Mrkev s petrželí nakrájíme na silnější kolečka, asi 1/3 celerové bulvy nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, spodní slupku necháme a překrojíme na polovic. Cibuli opečeme. Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky

  2. Hovězí oháňku nasekáme, starostlivě odstraníme úlomky kostí, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 4 litry studené vody, ve které je necháme asi hodinu odpočívat. Přidáme sůl, část očištěné zeleniny, celé nové koření, celý černý pepř a 2 bobkové listy. Vše vaříme sotva znatelným táhnutím na nejnižším plameni cca 3 hodiny. Maso vybereme na talíř a vývar udržujeme horký

  3. V jiném hrnci opečeme do hněda kostky uzené slaniny na lžíci oleje a másla. Přidáme nasekanou druhou cibuli a opékáme za stálého míchání, dokud nezkaramelizuje. Přilijeme suché červené víno a necháme ho zprudka odpařit, přidáme maso a opečeme z každé strany. Zalijeme částí horkého vývaru, přihodíme bobkový list a větvičky rozmarýnu

  4. Tento hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a dusíme 2 hodiny. Podle potřeby promícháváme a podléváme horkým vývarem. Maso, které už odpadává od kosti, vybereme na talíř, hrnec se zeleninou položíme na nejnižší plamen, vybereme tuhé části, směs zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání zahustíme, provaříme asi 20 minut, aby se ztratila syrová chuť mouky. Maso vložíme zpět a dobře prohřejeme

  5. Horkou hovězí oháňku na červeném víně podáváme na lůžku ze zeleniny. Skvělou přílohou je bramborová kaše, kynutý knedlík, ale dobře chutná i jen tak s čerstvě upečeným domácím chlebem. Jde o velmi chutnou a voňavou úpravu hovězí oháňky, která se nám za trpělivost a vynaloženou námahu odmění nebem v puse.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!