Hovězí nudličky na šalotce ve smetanové omáčce recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 dl vývar
2 lžíce med
8 ks šalotka
1 kelímek zakysaná smetana
4 ks hovězí plátek
20 ks malá mrkev
0 lžiček hrubozrnná hořčice
podle chuti
cukr
sůl
mletý pepř
podle potřeby
máslo
10 lístků petrželka
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plátky nakrájíme na drobné nudličky, dáme do misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přetáhneme potravinovou fólií a dáme chladit do lednice na 15 minut. Šalotky nakrájíme na drobná půl kolečka, očistíme mrkvičky a nasekáme lístky petrželky na drobno.

  2. Na pánev s nepřilnavým povrchem dáme silnější plátek másla. Na rozehřáté máslo vložíme vychlazené maso a zprudka opečeme aby se maso zatáhlo. Potom podlijeme trochou vody. Jen tak aby bylo zhruba z poloviny ponořené a necháme dusit tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna voda.

  3. Mezitím si do hrnce se světlým vnitřkem dáme zahřát asi milimetrovou vrstvu olivového oleje a na něm krátce orestujeme mrkvičky. Poté je zalijeme asi centimetrovou vrstvou vývaru a necháme pod pokličkou dusit asi 5 minut. Pokličku dáme bokem a necháme vývar téměř úplně vyvařit. Mrkvičky musí krásně změknout.

  4. Podušené maso sundáme z pánve do misky a přiklopíme ji talířem nebo pokličkou. Na pánev dáme silnější plátek másla a a na něm necháme změknout šalotku. Jakmile šalotka změkne, přidáme zakysanou smetanu, půl lžičky hrubozrnné hořčice, sůl, pepř a asi jednu lžičku cukru, pořádně promícháme a necháme chvilku povařit. Do směsi přidáme maso, dochutíme směs podle vlastní chuti a na mírném plameni necháme přihřívat.

  5. Jakmile se vývar z mrkviček téměř úplně vyvaří, přidáme na ně plátek másla, necháme jej rozpustit, přidáme sůl, trošku cukru a 2 lžíce medu. Vše pořádně promícháme, aby se na mrkvi vytvořil lesklý povrch, zasypeme petrželkou a opět pořádně promícháme aby se petrželka na mrkev pěkně nabalila.

  6. Hovězí nudličky na šalotce ve smetanové omáčce podáváme s glazovanými karotkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!